Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen een 0 MOA en 20 MOA rail. Het ene geweer is uitgerust met een 0 MOA rail en het andere met een 20 MOA basis. Daarnaast zijn er ook nog andere typen rails zoals een 30 MOA en 50 MOA base. In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn en hoe deze basis van het geweer in je voordeel of nadeel kan werken. Mocht je in de toekomst ook voor de keuze staan tussen een 0 MOA en 20 MOA rail, dan weet je in ieder geval welke je het beste kunt kiezen!

Update: 06-03-2019

0 MOA en 20 MOA rail verschillen, voordelen en nadelen

De 0 MOA rail

Bij een 0 MOA rail loopt de rail helemaal parallel aan het geweer. Als je hier een richtkijker op monteert met normale montageringen, zal deze kijker ook parallel aan de rail lopen. Een 0 MOA rail kan de verstelbaarheid van een richtkijker, die voor je beschikbaar is, beperken. Een richtkijker heeft een bepaalde hoeveelheid aan MOA, waarmee deze verticaal is aan te passen. Veel voorkomend is bijvoorbeeld een maximale hoogte-verstelbaarheid van 50 MOA of 65 MOA. Mocht je op grotere afstanden schieten, dan moet je het traject die de kogel maakt vergroten, om te compenseren voor de daling naar je doel. Op grotere afstanden is 50 MOA verstelmogelijkheid op een 0 MOA rail meestal te weinig.

20 MOA rail

Bij een 20 MOA rail loopt de rail schuin omlaag richting de loop. Het verschil is hierbij 20 MOA. Op deze manier kun je, zonder het dradenkruis van je richtkijker te hoeven aanpassen, 20 MOA omlaag toevoegen aan de hoogteverstelling. Dit betekent dat je het dradenkruis op 100 meter flink moet aan te passen. Dat is echter geen probleem, want je zult niet snel buiten de verstelmogelijkheden komen. Een 20 MOA rail vermindert dus je beschikbare verstelbaarheid omhoog met 20 MOA. Daarvoor krijg je echter wel 20MOA neerwaarts verstelbereik terug. In onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe dat in je voordeel kan werken op langere afstanden.

Verschil tussen 0 MOA en 20 MOA rail uitgelegd in bovenstaande afbeelding. Het verschil is overdreven weergeven om het duidlijk te kunnen uitleggen.

Extra uitleg over verschil 0 MOA en 20 MOA rail van inslagpunt

Er is een duidlijk verschil tussen 0 MOA en 20 MOA rail voor wat betreft het inslagpunt of richtpunt. Als je de richtkijker op een 0 MOA basis – bijvoorbeeld met 60 MOA instelmogelijkheid – op een 100 of 200 meter hebt ingesteld, dan zal je 30 MOA omhoog en 30 MOA omlaag hebben om te verstellen.

Heb je echter een 20 MOA rail, dan komt het richtpunt hoger te liggen in het dradenkruis. In dat geval heb je nog maar 10 MOA omhoog en 50 MOA omlaag om aan te passen. In onderstaande afbeelding laat ik dit verschil zien. Conclusie: Schiet je op de 100 meter schietbaan of 300m baan of afstanden tot een 500 à 700 meter, dan heb je voldoende verstelmogelijkheden met een 0 MOA rail. Ben je echter van plan om grotere afstanden te gaan schieten, dan heb je een 20 MOA rail nodig of je kunt kiezen voor een 20 MOA kantel montage. Verderop in dit artikel vertel ik hier meer over.

0 MOA en 20 MOA rail en verschil van richtpunt en inslagpunt

30 MOA en 50 MOA rails

Daarnaast zijn er nog 30 MOA en 50 MOA rails op de markt beschikbaar. Een 30 MOA rail is te gebruiken op een Magnum wapen die je wilt gaan gebruiken op 1000 km en meer. Een 50 MOA rail is te gebruiken op een grote magnum zoals de 338 Lapua of 416 Barrett, als je van plan bent om te schieten op 2000 meter en meer.

Beste optische helderheid in midden van richtkijkerbuis

Optics ingenieurs hebben me verteld dat de beste optische helderheid van een richtkijker wordt gevonden in het midden van de buis, omdat de afbeelding scheef en vervormd kan raken op de extreme uiteinden van het bereik in je dradenkruis. In het ideale geval wil je dus altijd in de buurt van het midden in het bereik zitten, dat je van plan bent om het meest frequent te gaan schieten. Hou er dus altijd rekening mee dat de buitenste ± 10 MOA verstelbaarheid van je dradenkruis altijd het minst nauwkeurig zullen zijn. In dit minder betrouwbare gebied van verstelbaarheid wil je dus liever niet zitten. Het op elkaar afstemmen van je geweer, rail en reikwijdte heeft echte voordelen. Het is dus verstandig om vooraf na te denken over wat de ideale hoeveelheid rail hoogte is voor je geweer en richtkijker.

Beste optische helderheid van een richtkijker wordt gevonden in het midden van richtkijkerbuis

0 MOA rail voor 100 meter schietbaan

Een 0 MOA rail is prima geschikt voor bijvoorbeeld de 100 meter schietbaan of 300 meter baan. De meeste goede richtkijkers, bijvoorbeeld die van Vortex, hebben een maximale hoogteverstelling van 50 MOA of meer. Daarmee heb je voldoende om te compenseren voor de daling van de kogel naar je doel. Beschik je dus over een 0 MOA picatinny rail, dan is die in de meeste situaties voldoende om te schieten op de 100m of 300m baan.

Tikka T3x TAC A1 met Vortex 6-24x50 richtkijker voor 100 meter baanTikka T3x TAC A1 met Vortex 6-24×50 richtkijker voor 100 meter baan en 300 meter schietbaan. Zie ook dit artikel voor meer info >>

20 MOA rail meer geschikt voor schieten op lange afstanden

Ga je op langere afstanden schieten boven de 500-700 meter, dan zal je te weinig hoogteverstelling hebben. Dit type geweer met 0 MOA basis vereist dat de schutter een grotere montage gebruikt. Mocht je als schutter boven een afstand van 500 tot 700 meter willen gaan schieten, dan is een 20 MOA rail dus meer geschikt.

20 MOA cant montage voor 0 MOA rail op grote afstanden

Mocht je een 0 MOA rail hebben en toch op grotere afstanden willen schieten, dan krijg je dus een probleem dat je niet genoeg hoogteverstelling omlaag hebt om je doel te kunnen raken. Daar heeft Vortex een mooie oplossing voor bedacht. Op grotere afstanden zou je dan de Vortex Precision Extended Cantilever mount met 20 MOA cant of kanteling kunnen nemen. In deze montage is namelijk een extra correctie van 20 moa verwerkt, waardoor je wel voldoende hoogteverstelling hebt. Deze montage is verkrijgbaar voor richtkijkers met een 30 mm buis, 34 mm buis en 35 mm buis.

Vortex Precision Extended Cantilever mount met 20 MOA kanteling voor meer hoogteverstelmogelijkheden

Precision Extended Cantilever montage met 20 MOA hoogteverstelling

  1. Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA cant montage: https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-precision-extended-cantilever-30mm-20-moa-montage.
  2. Precision Extended Cantilever 34mm 20 MOA cant: https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-precision-extended-cantilever-35mm-20-moa.

Tikka T3x TAC A1 met 0 MOA rail

De Tikka T3x TAC A1 heeft een 0 MOA rail beschikt over een unieke geometrie, vergelijkbaar met dat van een AR-15/AR-10. Deze type geweren vereisen dat de schutter een grotere mount gebruikt dan op, zeg, de T3 CTR. Wil je meer weten over de geschikte richtkijker met montage voor het Tikka T3x TAC A1 geweer? Lees dan dit artikel: Tikka T3x TAC A1 met 0 MOA rail heeft te weinig hoogteverstelling

Tikka T3x TAC A1 met Vortex Viper-HS-T 6-24x50Voorbeeld van Tikka T3x TAC A1 met Vortex Viper-HS-T 6-24×50 richtkijker

Conclusie 0 MOA en 20 MOA rail

De 0 MOA en 20 MOA rail maken een groot verschil in het treffen van je doel. Het op elkaar afstemmen van je geweer, rail en reikwijdte heeft dus echte voordelen. Het is daarom verstandig om vóóraf na te denken over wat de ideale hoeveelheid rail hoogte is voor je geweer en richtkijker! Schiet je op de 100 meter schietbaan, 300 meter baan of afstanden tot 500-700 meter, dan zul je prima uit de voeten kunnen met een 0 MOA rail. Voor de lange afstanden boven de 500-700 meter kun je beter kiezen voor een 20 MOA rail. Mocht je op langere afstanden willen schieten met een 0 MOA base, dan zou ik de Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA cant montage willen adviseren. In deze montage is een extra correctie van 20 moa verwerkt, waardoor je wél voldoende hoogteverstelling hebt.

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Welke ervaringen heb jij met een 0 MOA en 20 MOA rail? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl / www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest